Pasztet
PasztetKanapki posmarowane pasztetem Pasztet – potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego
mięsa
, podrobów,
drobiu
,
dziczyzny
,
warzyw
,
grzybów
,
ryb
, soi lub
sera
. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się
jajka
, bułkę tartą lub
mąkę
. Pasztet doprawia się
pieprzem
,
imbirem
,
gałką muszkatołową
,
solą
,
cukrem
i aromatycznymi
alkoholami
. Masę piecze się, także w kąpieli wodnej, w cieście lub bez. Pasztet podaje się na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie obiadowe, wraz z
sosami
i
marynatami
, często występuje jako konserwa. Pasztety przyrządzano już w starożytnym
Rzymie
, ale współcześnie używane przepisy pochodzą z
Francji
. Francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od
XVI wieku
i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w
Polsce
.
Inne hasła zawierające informacje o "Pasztet":
Wigilia Bożego Narodzenia
...
Seweryn Goszczyński
osób, kilka scen narodowych nie rozleją barwy narodowej na wiersze czterech tomów; Pasztet przysłów, bez związku z charakterami i z całością dzieła jest tylko ...
Łowiectwo
i sztuka mięsa z karkuczerninawątróbkaboczek a la flaczkimięso z łopatki z młodymi jarzynamiPasztetjelenia, daniela:polędwicazraziki z polędwicyzającakuropatwy, kaczkiresztek z każdej dziczyzny orazwyroby masarskie:kiełbasa leśna parzona, ...
Pasztet
Kanapki posmarowane PasztetemPasztet – potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub ...
Gluten
...
Pikardia
...
Podroby
...
Dwadzieścia lat później
przez mur, zaś Rochefort odrzuca mu je z wiadomościami. Grimaud dostarcza księciu Pasztet z ukrytą wewnątrz drabinką sznurową. Beaufort ucieka z więzienia. Anna Austriaczka ...
Melton Mowbray
...
Kuchnia francuska
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Pasztet":
017. Przegląd i znaczenie stawonogów (plansza 11)
...
070. Bielefeld (plansza 18)
braten - smażyć na patelni
mit Butter bestrichen - posmarowany masłem
die Leberwurst - Pasztet
der Teig - ciasto
hervorragend - wspaniały
die Pfeife - fajka
der Ochse - wół ...
|